ΟΦΚΑ Στίβος

Γιατί να ακολουθήσει ένα παιδί τον Κλασσικό Αθλητισμό;

Ο Κλασσικός Αθλητισμός αποτελεί τη βάση όλων των αθλημάτων και είναι μία από τις πιο κλασικές επιλογές στις οποίες μπορούμε να στρέψουμε το παιδί μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως κάθε παιδί καλό είναι να ξεκινάει την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό από το στίβο καθώς, μέσα από τα αγωνίσματά του, το παιδί μαθαίνει βασικές κινητικές δεξιότητες (δρομικές, αλτικές, ριπτικές) απαραίτητες σε κάθε άθλημα που μπορεί να ακολουθήσει μετέπειτα.

Ποια είναι τα οφέλη του Κλασσικού Αθλητισμού;

Ο στίβος προάγει τη σωματική υγεία καθώς γυμνάζει αρμονικά όλες τις μυϊκές ομάδες και επιπλέον ενισχύει την καρδιαναπνευστική ικανότητα και την αντοχή του παιδιού αλλά και τη δύναμή του. Επίσης βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στον έλεγχο του σωματικού λίπους, προλαμβάνει την υπανάπτυξη κάποιων μυών και μυϊκών ομάδων χάρη στη φυσικότητα των κινήσεων και βελτιώνει τη στάση του σώματος και τη λειτουργία των αρθρώσεων. Συμβάλλει όμως και στην ψυχολογική ανάπτυξη καθώς με το στίβο το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, επιμονή, πειθαρχία και ικανότητα συγκέντρωσης και γενικά το βοηθάει να χτίσει μια δυνατή προσωπικότητα. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκούς σωματικής αντοχής, ταχύτητας και συντονισμού στις κινήσεις, μπορεί να εξαναγκάσει το παιδί σε αποχή από τα άλλα ομαδικά αθλήματα ή ακόμη να αποτελέσει λόγο για την παντελή απόρριψη του παιδιού από την ομάδα των συνομηλίκων του. Όμως η καλλιέργεια των φυσικών ικανοτήτων του μέσα από τον Κλασσικό αθλητισμό οδηγεί το παιδί στην ανάπτυξη θετικής αυτοαντίληψης, τονώνει το αυτοσυναίσθημά του και θέτει τις βάσεις για την επιτυχή ενασχόληση με οποιοδήποτε σπορ.

Ένα άθλημα με πολλά πρόσωπα

Ένα μεγάλο προτέρημα του στίβου είναι η ποικιλία των αγωνισμάτων που προσφέρει και από τα οποία το παιδί μπορεί να επιλέξει αυτό στο οποίο είναι καλύτερο και συνήθως είναι και αυτό που το ευχαριστεί καθώς περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες: δρόμο, άλματα και ρίψεις (αν π.χ. έχει μεγάλες αντοχές μπορεί να γίνει δρομέας κ.λπ.)

Χρειάζεται εξοπλισμός;

Απαραίτητο είναι σίγουρα ένα αξιόπιστο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια κατάλληλο για τις προπονήσεις του στίβου. Επίσης τα παιδιά πρέπει να φοράνε βαμβακερές φόρμες ή σορτς (ανάλογα με την εποχή) καθώς και βαμβακερές μπλούζες. Στην πορεία και ανάλογα με το αγώνισμα που τελικά θα επιλέξει το παιδί  οι ανάγκες σε εξοπλισμό διαφοροποιούνται.

Πότε ξεκινά η αγωνιστική δραστηριότητα;

Η αγωνιστική δραστηριότητα στον στίβο ξεκινά από την Α’ Δημοτικού σε παιγνιώδη μορφή . Την ίδια μορφή έχει μέχρι την ηλικία των 11. Οι κατηγορίες είναι η Κ10 και η Κ 12, με την Κ12 να έχει λιγότερο παιγνιώδη και περισσότερο αγωνιστική μορφή. Ηλικία σταθμός είναι τα 11-12 έτη όπου οι αθλητές και αθλήτριες βρίσκονται στην κατηγορία των ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ-ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Β’ / Κ14 όπου αρχίζει να γίνεται και η επιλογή της κατεύθυνσης του αθλητή/τριας στα αγωνίσματα που του ταιριάζουν περισσότερο. Από τα 13 έτη και εν συνεχεία η προπόνηση γίνεται πιο συστηματική, το ίδιο και η αγωνιστική του δραστηριότητα και υπάρχει η δυνατότητα να συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανάλογα με τις επιδόσεις του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *